Kinesiologie als methode 

Herkomst

De kinesioloog gebruikt spiertesten die in het begin van de 20ste eeuw zijn ontwikkeld door de orthopedische chirurg Dr. Robert W. Lovett van de Harvard Medical School (USA). Op deze grondslag ontwikkelde George Goodheart, D.C. (Doctor of Chiropractie, USA) in 1964 de Applied Kinesiology.

John Thie, D.C. (USA) heeft met de methode Touch for Health (TfH) kennis uit de Applied Kinesiology toegankelijk gemaakt voor een breder publiek. Zo hebben wetenschappers uit verschillende disciplines kennis gemaakt met de spiertest en de basis voor de huidige kinesiologie gelegd. Dit omvat de:

1.       anatomie van het menselijke lichaam

2.       fysiologie

3.       psyche van de mens

Met anatomie wordt bedoeld: botten, spieren, organen enz. van het menselijk lichaam. Onder fysiologie worden stofwisseling- en energieprocessen verstaan. (stofwisseling gerelateerd = lichaamseigen chemische processen mbt voeding, ademhaling, spijsvertering)
De psyche bevat de mentaal- emotionele processen.

De spiertest

De handmatige spiertest is het instrument van de kinesioloog. Het innerlijk geeft via de spiertest de kinesioloog informatie over de oorsprong of voedingsbodem van iemands onbalans. Daarbij ontstaat inzicht èn wordt bovendien duidelijk hoe en wanneer deze onbalans heeft kunnen ontstaan. De kinesioloog zoekt uit wat er nodig is om de balans te herstellen. Al deze aspecten zorgen ervoor dat het zelfherstellend vermogen wordt geactiveerd. 

De behandeling

Een kinesiologisch consult kan staan in relatie tot een klacht, een specifiek thema of een doelstelling.

Kinesiologie laat zich enerzijds bij ziekten, klachten en na ongevallen succesvol inzetten. Anderzijds als gezondheidspreventie, bij stressmanagement, leer-, concentratie- en prestatieproblemen (zoals burn-out). Persoonlijke groei of de wens naar verandering kunnen ook redenen zijn om naar een kinesioloog te gaan.

Tijdens het consult worden drie stappen doorlopen:

- inventariseren

- behandelen

- evalueren 

Het opgedane inzicht en de meegegeven oefeningen versterken het zelfherstellend vermogen.

De kinesioloog werkt volgens de ethische code en heeft een beroepsgeheim.